Dag Andries, hier volg ik je even niet!?

Er is héél wat te doen de laatste maanden rond het verhaal van de energie-intercommunales. ALs je alles eens rustig herleest, merk je wat paniekvoetbal. De ‘reacties’ van snel hervormen, hier en daar snoeien, een volledige tabula rasa en iets met #kind en #badwater; laten vermoeden dat er toch wat “damage control” op te tekenen valt. Maar in al dat in het wilde weg rondschieten, verschoot ik toch even van het voorstel van A. Gryffroy.

Door te fusioneren is er “gemakkelijk” 65 euro te besparen per jaar per klant(enaansluiting!)

De andere 45 euro wordt bespaart door het niet hoeven te betalen van btw op een nieuwe superheffing.

Voor mij is dat een Gryffroygaffel: methodiek om een 2-stromenland te creëren.

Verder lezen we:

Dat moet toelaten om in heel wat ondersteunende diensten te knippen. “Dan heb je bijvoorbeeld geen twee boekhoudkundige diensten nodig. Zo kan je in totaal zeker 150 miljoen euro besparen. Bovendien zijn er door de leeftijdspiramide binnen die bedrijven de komende vijf à tien jaar veel natuurlijke afvloeiingen”, aldus Gryffroy. ( nvda: dit komt uit een interne studie. Van wie? )

Ieder gezond denkend mens weet dat 2 partijen fusioneren tot 1 de facto een monopolie is

De stelling dat het nieuwe bedrijf Eanfrax oftewel Fluvius door de VREG wel zal gecontroleerd worden, knoop ik vast aan 2 vaststellingen.

  1. De VREG ziet de laatste tijd zijn controlefunctie al flink gefnuikt, dus in hoeverre gaan die nog objectief opkomen voor de “rechten” van de particulier en/of prosumenten. Hier hebben we het raden naar. ( zie dit artikel ). Maar de nog te benoemen nieuwe leider Belmans gaf me op het fusiefeest al mee “die manne van Fluvius es goe de mantel uit te vegen
  2. Gryffroy argumenteert dat de werking van het nieuwe conglomeraat kan vergeleken het buitenland. In eigen regio kan het niet meer omdat Infrax en Eandis niet meer naast mekaar bestaan. Ik geef er een symbolische euro voor dat op zo een eerste vergelijk de uitvlucht zal komen: “Ja, maar Vlaanderen is een “uniek” geval is gezien zijn ruimtelijke wanorde en vergelijken is daarom moeilijk.”

In ieder geval, het worden nog spannende tijden maar wij hebben een alternatief uitgedokterd: “Energielandschap 3.0“.

Ik weet dat de DNB’s ( Infrax en Eandis ) hun kernactiviteit zeer goed uitvoeren. Het beheer en onderhoud van het netwerk. Laat al de rest over aan andere, meer gespecialiseerde groepen. Het concept “intercommunale” moet ook behouden blijven! Zie maar naar de goede werking van de afvalintercommunales. België, in zonderheid Vlaanderen behoort tot één van de beste leerlingen wat afvalophaling en sortering betreft. Nu nog de circulaire economie op volle toeren laten draaien en het afgraven van de Hoge Maey wordt nog winstgevend! In het zelfde bedje ligt de prosument ( de ‘rijke’ man met z’n zonnepanelen op z’n dak ) echter doodziek en is hij de “oorzaak” van het probleem ipv een deel van de oplossing, bizar!

Simpel gezegd: Laat de DNB, in casu Fluvius, het gedeelte tot aan de meter doen. De slimme meter houden we best open (source).

Het gedeelte achter de meter is voor de DNB beter niet meer van toepassing!

Deze zogenaamd opgelegde openbare dienstverleningen waartoe de netbeheerder zogezegd toe verplicht worden, zijn echte cherry-picking activiteiten geworden!

  • installeren van verwarmingsketels
    in Kontich kon het via Enprove 20% goedkoper en degelijker voor ons zwembad!
  • promoten van CNG-auto’s
    auto’s op aardgas godverbeterd gaan promoten omdat ze… gas verdelen natuurlijk
  • info-avonden organiseren rond isolatie allerhande
    taak voor confederatie BOUW me dunkt. Bovendien huren ze hun experts, omdat ze zelf de expertise niet hebben!
  • plaatsen van PV-panelen
    zonnepanelen plaatsen is voor privémarkt mét vrije concurrentie ipv prijsafspraken door lokale relatiebeheerders.
  • energie-audits geven ( zelfs gratis )
    Ik heb er hier 3 liggen. Ieder zichzelf respecterende energiegroep fileert deze vluchtschriftjes als GIP-proeven van een laatste jaars student electromechanica.
  • relighting van openbare gebouwen
    Oude TL vervangen door bijv LED; alweer een monopolisering om een kunstmatige 20% er bij te lappen via “goede” relaties met de gemeenten.
  • afstellen en renoveren van stookolieplaatsen
    Zie ook eerste puntje, zwembad Kontich.
  • HVAC-studies. Dit letterwoord staat voor Heating, Ventilation, Airconditioning, Cooling.
    Ik liet onze school eens doorlichten.. Ieder privébedrijf kon via ESCO-contracten het haalbaar en schaalbaar uitvoeren, niet zo bij de netbeheerder!!
  • Hernieuwbare energie promoten??

Zijn bij het aanbieden van hun oplossingen hun banden met het vroegere Electrabel nu wel of niet doorgeknipt. Al te vaak ( zeker bij de HVAC-studies ) komen de Suez en Engie-oplossingen van ’t schap als kant en klare oplossingen.

Enfin, als ze al deze ballast niet meer hoeven uit te voeren, dan zakt de factuur vanzelf met 20%, zonder de boekhoudkundige ingrepen die nu worden voorgesteld. Dan kan ook de deur open worden gezet voor kleinere energiegroepen die meer zuurstof in het verduurzamingsverhaal kunnen blazen. Dit kan dan weer leiden tot gezonde concurrentie en ruimte voor innovatiet. En wees gerust, die is er!

Ik ben trots op onze Vlaamse innovativiteit én creativiteit, dus geef die de kansen om mee te bouwen aan het energielandschap 3.0

Je kan in deze context ook nog lezen:

U en ik als energie(re)spons

CREG, de liberalisering werkt!

Dag netbeheerder, ik snap em

Dag VREG, waarom een vlaktaks?

Nanogrid, een topbedrijf!

4 gedachtes over “Dag Andries, hier volg ik je even niet!?

  1. Dag Marc Dank voor je bericht. Dank ook voor de scherpe analyse. Als het gelezen wordt door minder “ingewerkte” lezers zijn de afkortingen/letterwoorden echter een hindernis om de gedachtengang en accenten snel en juist te zien. Mij baart het vooral zorgen dat alerte burgers door een te grote groep mensen als azijnpissers worden afgedaan. En veel politieke partijen lijken dat ook te voeden. Het gevaar is dat de politiek met allerlei ingewikkelde-vereenvoudigde structuren zal opduiken, gesteund door de belanghebbende bedrijfsnetwerken, waardoor de burger door de bomen het bos nog minder zal zien. Bij Newb heb ik dat zelf op de algemene vergadering van aandeelhouders ervaren. En zij gaan voor een “echte” coöperatieve bank. De deelnemers lieten zich leiden door een voorzitter/secretaris die de kritische opmerkingen omzeilde. Zijn er geen nationale of Europese politici bij je project betrokken? grotegroet met veel sympathie hugo

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s