Nooit zo’n actuele opdracht gekend!
Net dit jaar ( 2019 ) kreeg ik de opdracht mee te werken aan een nieuwe leermethode #Diabolo. Dit voor het geïntegreerde vak natuurwetenschappen. Het thema dat ik ter harte mag nemen is … water. En dat in al z’n hoedanigheden. Toeval bestaat dus blijkbaar niet en m’n droom in die hangmat in Senegal, die droom… lees je doorheen m’n rode draad in dit themaboekje.
Maar hoe begin je daar in hemelsnaam aan?
Eerst en vooral zoek je naar de ‘richtlijnen’ of “kader” waarin ik moet blijven. Dat zijn de beruchte leerplannen met hun doelen.
Daarna begin je met bronnen te zoeken en af te bakenen van wat je wel of niet gebruiken kan. Ikzelf ben nogal fan van twitter omdat je vrij snel bij mensen kan terechtkomen die je anders nooit zou contacteren. Zo volg ik momenteel draadjes bij mensen die in Nederland én België actief met deze problematiek bezig zijn. Ik gebruik bewust problematiek, want waar je droogte zou associëren met het Midden-Oosten is dat nu ook al in de lage Nederlanden bezig. Vlaanderen verdroogt en Nederland verzuipt. Rara.. #betonstop?
Hier heb je een voorbeeldje van hoe ik dan zo’n twitterbericht als bron van info ga kunnen gebruiken.
Ik mag natuurlijk niet te veel tipjes van sluiers oplichten, m’n opdrachtgever zou het niet zo fijn vinden natuurlijk. Toch wil ikzelf iedereen die het wil betrekken om in concreto materiaal aan te reiken om in leerboeken te krijgen zodat onze jeugd zo breed en als het even kan correct kan worden ingelicht. Niet dat we op z’n #turnberg ’s moeten gaan indoctrineren en #leerprobleemkinderen voor milieukarren moeten gaan spannen.