Plantagelandbouw

Theeplantage in Vietnam – pixabay

Een plantage wordt vaak omschreven als een zeer groot perceel landbouwgrond dat voor 1 gewas dient. Dit gewas is dan meestal bedoeld voor export. Anders gezegd:”Als boeren grote stukken land in een monocultuur bewerken, kunnen we vaak spreken van een plantage.”

Het woord boer heeft dan niet de klassieke betekenis, maar meestal zijn het loonarbeiders die voor een bepaald uur of stukloon werken. Stukloon is dat ze per geplukte hoeveelheid een bedrag krijgen. De foto bovenaan geeft zo’n idee van wat een theeplantage kan zijn. Bestudeer dit reclamefilmpje van Lipton Ice Tea met een kritisch oog. De waarheid is meestal iets minder romantisch.

Het gewas is vaak (enkel) voor de uitvoer bestemd. De meest gekende plantagegewassen zijn

 • Cacao voor onze chocolade. Wist je trouwens dat Dominique Persoone er hier een eigen_wijze visie op na houdt? In mijn eerste leerwerkboek TOPOS3 gaf ik het hele interview tussen hem en mezelf weer, het was er eentje met een dikke sneer naar de FAIRTRADE movement toe!
 • Thee voor onze warme en koude dranken, gerelateerd aan thee .
 • Koffie voor ons dagelijks bakje troost! Het is een zeer arbeidsintensieve teelt en de meerwaarde gebeurt niet bij de lokale boer of handelaar, maar hier in ons landje ( koffiebranderij )
 • Bananen, als haast onontbeerlijk basisingredient voor het eerste fruitpapje. Maar wat als het Pananavirus de banaan doet verdwijnen?
 • Katoen als basis voor onze kledingsindustrie. Wist je dat er in de 17de eeuw miljoenen sterke zwarte slaven uit West-Afrika werden gedeporteerd om te werken op de plantages? Ikzelf zag 1 van de grote gevangenissen in Senegal vanwaar dit transport werd georganiseerd.
 • Tabak voor alle rookwaren en dan te bedenken dat de uitvinder van de sigaret het maar niks vond. Philip Morris stelde dat een sigaret voor de hoeren en zwarten waren.
  nota: in Zanzibar is een rokende vrouw een…prostitue. Het is maar dat je het weet. šŸ˜‰
 • Suikerriet als alternatief voor suikerbieten of als basis voor bio-brandstof ( jammer genoeg )
 • ananas, de miskleun op een pizza.
 • vele andere ‘luxe” fruit voor ons dagelijks gebruik.

Plantagelandbouw komt vaak in een negatief daglicht terecht vanwege de manier van werken. Het is een relatief arbeidsextensieve manier van werken waarbij mechanisatie vrij gemakkelijk toe te passen is vanwege de oppervlaktes. Hierbij moet je vooral denken aan sproeien en oogsten op vlakke oppervlaktes ( katoen ). Bij koffie en thee, plantages op grotere hoogtes is dan weer vaak arbeidsintensief omdat vele plukkers nodig zijn om omzichtig te oogsten. Dit filmpje laat een ruwere manier van theeoogst zien.

uitgelichte foto via pixabay : tea harvest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: