Dit boek is een “vervolg” op Econoshock (2.0) en is voor een aardrijkskundige een net iets minder “straight to point” als Econoshock. In dat eerste boek zijn de linken met het nieuwe leerplan vrij duidelijk; namelijk de gevolgen van een groeiende bevolking.

Toch zou ik de leerlingen die de doorstroom in het bedrijfs en economisch veld kiezen, voor mijn vak dit toch in het 4de jaar durven aanbevelen. Als is het maar om het systeemdenken rond grondstoffen, landgrabbing en het verduiveld slim spelen van de Chinese overheid te doorgronden en zo bewuster naar de nakende toekomst te kijken.

In de inleiding op pag 11 lezen we al “groeiobsessie, whatever it takes”. Welnu da’s veroveringsdrang van de Chinezen ten voete uit, dat leerde je hopelijk al uit ” De nieuwe Zijderoute “.

Verder begrijp je al snel waarom het boek toch het lezen waard is, want “plastic soup” of klimaatmitigatie ( het verminderen van de CO2 uitstoot ) kan wél gedecentraliseerd aangepakt worden! En dat zijn de doelstellingen 16,17 én 23 ten voete uit.

Maar iedere leerkracht aardrijkskunde die niet getriggerd wordt door deze passage op pag 79 heeft alvast het nieuwe leerplan niet begrepen!

foto uit #Gigantisme, met toestemming van de auteur.

Verderop lees je hoe je in het 4de middelbaar je lessen kan stofferen met hoop, hoop op een betere toekomst. Ik hoop dat de verweving van topvoetbal en economie aanslaat bij jongeren om toch eens een gedegen boek te leren smaken.

De aangereikte oplossingen steden leefbaar te houden en vooral de kijk op de evolutie van gigasteden ( +30 miljoen ) zullen door mij verwerkt worden in deel 2 én deel 4 van het vierluik dat een antwoord zoekt op de vraag van 8 miljard.