De nieuwe Zijderoute

Een belangrijk boek om “iets” te snappen van de Chinese ‘way of thinking’. Het zet ook ineens de leveringen van mondmaskers aan sommige Europese landen in een correct daglicht.

Dit boek is een longread, maar voor een 3de graad ondernemen wel nuttig als achtergrond. In de lessen aardrijkskunde past het op diverse niveau’s. In de nieuwe leerplannen is er, door het feit dat we 1 uurtje hebben haast geen plaats voor deftig onderwijs, maar hou het op de geopolitiek van grondstoffenstromen. En vooral hoe een kleine 80% van alle nodige zeldzame aardmetalen voor onze energietransitie in hun handen zijn.

Op pag 9 bijvoorbeeld lezen we al hoe sommige politici ( ik ga geen namen noemen, maar hij eet graag beuling ) als konijnen naar de lichtbak staren van het grote klein gelijk. Het deed mij terugdenken aan het triomfantelijk openen van de spoorlijn in Gent-zeehaven. Neen, het hoeft niet enkel de haven van Pyrreus zijn om invasief Europa in te palmen, een simpele directe spoorverbinding kan ook natuurlijk. Nu nog even wachten op het inpalmen van een luchthaven ( Charleroi, kuch ) en ze kunnen te land, ter zee en via de lucht de luikjes van hun Trojaanse Paarden openen. Ps, digitaal doen ze het via de 5G-infrastructuur van een niet nader te noemen monopolist in deze branche.

Een volgend item is het beleid van de investeringen van China in Afrika. In onze aardrijkskunde verwijzen we vaak naar de honger naar landbouwgronden. Maar er is meer aan de hand! Ikzelf zag met eigen, leden ogen hoe in Senegal hoe de Chinezen ook daar ‘mutual benefit investments’ deden!

De toekomstige ondernemer met deze kennis in de rugzak zijn weer wat beter gewapend en hebben een meer helder vizier op de (investerings)toekomst, als die er nog is na het coronaverhaal.

Lees in dit verband ook deze post

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: