Warm met regenseizoen

Naarmate we de evenaar verlaten neemt het aantal droge maanden toe. Als de temperaturen warm blijven ( Tm meer dan 18°C) maar niet iedere maand meer nat is, zal de vegetatie minder groen zijn dan het tropisch regenwoud. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen een lang en kort regenseizoen. De lengte ervan heeft een directe invloed op de samenstelling van de vegetatie. Maar savanne laat zich gemakkelijk vertalen in

een vegetatie bestaande uit bomen, struiken en grassen. De hoeveelheid neerslag bepaalt de samenstelling. Veel regen betekent meer bos, minder regen minder bos.

De motor van dit gebeuren is de ITCZ, op zich gedreven door de zenitale zonnestand. Van de evenaar, 12 natte maanden, naar de keerkringen toe, 0 natte maanden, hebben we een periodiek golven van een immense wolkenband. [link]. Van zodra we meer dan 1 droge maand noteren, spreken we niet van regenwoud maar savanne.

Savannen zijn zeer divers. Aan de rand van het regenwoud overheersen, dankzij de regenval, de bomen. Je hebt parksavanne, open en gesloten savanne, bos-, struik of grassavanne.
Naarmate we wegtrekken van de evenaar daalt de regenhoeveelheid. De dichte bossen vertonen meer open plekken, maar langsheen rivierarmen kunnen galerijwouden zich tot diep in de savanne handhaven.

In de parksavanne zijn grassen, struiken en bomen in ‘gelijke’ mate aanwezig en vinden we er de wereldberoemde landschappen van diverse safarireeksen en films terug. De grassen zijn een bonte mengeling van bosjes en pollen van grassoorten waarvan sommigen tot 3,5 meter hoog kunnen worden. De boombedekking is afhankelijk van de bodemgesteldheid en het klimaat.

Naderen we de woestijn, lees keerkringen, naderen, zullen grassen verdorren en staat hier en daar nog een verdwaasde boom, met diepe wortels, vechtend tegen de droogte. Die wortellengte speelt ook een rol en ligt aan de bron van één van de grootste missers voor de atlasmakers. Er is nu eenmaal géén steppe te vinden in de rand tussen woestijn en savanne. De befaamde woestijnsteppe is eigenlijk onbestaande, net omdat steppe “boomloze vegetatie” betekent!

parksavanne: Foto door Frans Van Heerden op Pexels.com
grassavanne: Foto door Hendrik Cornelissen op Pexels.com

Zeg niet steppe maar open savanne! 😉

leerlingen leren kritisch denken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: