До свидания, Владимир, спасибо!

Disclaimer: Dit bericht is geen vergoelijking van de afschuwelijke pagina in onze wereldgeschiedenis. Het is een zoeken naar een antwoord op de vele vragen die leerlingen me stellen. Ook zet ik me af tegen de shallowness van mensen in mijn omgeving en van dat wat ik ‘mag’ lezen op oa twitter en andere social media. Op geen enkel moment sluit ik de ogen voor de tragedie van het rechtstreeks lijden van mensen onder deze verschrikkelijke omstandigheden. Net de decadentie waarbij mijn wijde omgeving lijkt te reageren doet mij soms ageren en een cynisch dankwoordje richten naar Vladimir Poetin.

Na heel wat inlezen van kranten en opiniestukken, het houden van enkele gesprekjes met collega’s, het aanhoren van een heel blik (des)kundigen in tal van praat en andere barakken, waag ik me toch aan enkele spitante bedenkingen rond het economisch en sociaal (rol)model zoals wij het denken en menen te kennen.

Los van het onethische van deze oorlog is, tracht ik even te denken aan hoe ons bestel, maatschappij-denken en energieverslaving gereset gaat worden door de naschokken van de beslissing van Vladimir om zijn “Alea iacta est” een eigen Rubicon moment, in casu de Dnepr, te beleven.

Daarom beste Vladimir,

dank je dat ons brood dra meer dan 3 euro zal kosten.

Het is maar één dominosteentje in een hele keten. Iedereen met een beetje kennis van geografie weet dat Oekraïne een immense graanschuur ( statistica ) is en een aardapelgrootmacht ( grafiek ). Zo zullen onze frietjes een pak(je) duurder worden. Ook staat nu alvast vast dat als deze horror ooit verleden tijd is, de brood en frietjesprijs niet meer zakken naar de vooroorlogse tijden zal zakken. Ook al is de gasprijs gezakt en liggen er tonnen aardappelen te rotten op het veld. Om één of andere bizarre reden zakken prijzen van bepaalde producten en voedsel niet meer. Lang leve de inflatie en hogere lonen! Misschien een pleidooi om die vermaledijde indexaanpassing op de schop te nemen?

Overigens, alle voedsel zal sowieso minstens een derde tot de helft duurder worden. Enkel al omdat de hele productieketen gaat lijden onder de exploderende energieprijzen. De boer z’n tractor rijdt nog niet op water, noch de koelinstallaties op groene stroom. Ook worden velden momenteel niet ingezaaid eens de dooi er is. Dit leidt tot een lege graanschuur Oekraïne. De Italianen hebben nu al pastaproblemen, dat zou daar wel es tot rel kunnen komen. Wat als de Belg géén bier of frieten meer heeft!

Eén van de aanloopjes naar deze post toe

dank je voor m’n tankje van dra meer dan 2 euro de liter.

Ja ik rij met een grote SUV op benzine en ga me niet tot de bakfietsideologie bekeren. Hoe perfide te lezen dat mensen met een bedrijfswagen mét tankkaart er “voordeliger” uit komen, met zelfs het lef “toevallig” wat jerrycans in de koffer te hebben rondslingeren. ( vrtnieuws ). Daar is alweer één of andere verlichte geest die dan oppert om het busticket te halveren in prijs. Alsof het geld en manna nog steeds maar uit de hemel, enfin uit de schatkist komen vallen. Iemand betaalt dat gelach!

Wat lag ik dubbel van het lachen toen ik zag dat je voor 200 euro op 2 uur tijd kon leren eco-driven. Hou u aan het beeld van te rijden zonder rem en kijk enkele auto’s verder dan uw neus lang is. Anticipeer op rode lichten en bekijk eens de econometer als je 130, 120 of 105 rijdt. Parkeer altijd met de neus weg van de muur etc. U mag 100 euro op mijn rekening storten, dank u wel.

Ik krijg de kriebels van dat plat opportunisme waarbij elke tegenslag maar moet worden opgelost door de staat. Intussen zijn die mensen met een bedrijfswagen mét tankkaart voorlopig weer goed af en mix ik 2 gegevens bewust effe door mekaar. Neen, eigenlijk niet want er zijn stemmen die opgaan om de brandstofprijs te bevriezen, de gasprijs te bevriezen. Kortom; kortzichtige korte termijn bestrijdingen die maar 1 ding bloot leggen. Onze economische marktmechanismes zijn verkeerdelijk geprogrammeerd.

aanloop naar deze post, iets over spilindex

dank je voor het blootleggen van de ondraaglijke lichtheid van ons bestaan

Bij het verplicht herschrijven van dit stukje ( zie later ) was dit fijne tweetje van Jo me toch opgevallen.

Het is inderdaad tenenkrullend wat voor een #firstworldproblems toch allemaal ineens de kop opsteken en in het lang en het breed op de MSM verschijnen. Het zijn ook van die dankbare Marc Van Peelisiaans lesmomentjes om even de “verontwaardigde burger” te spelen die vindt dat dat staat zijn luxe moet onderhouden. Ik moest ook al ginnegappend aanhoren hoe mensen kloegen over het feit dat hun pas aangelegd zwembad nu een behoorlijke hap uit het budget nam en het verwarmen van het water een optie leek te worden. Tja, prioriteiten stellen is nu eenmaal niet gemakkelijk.

dank je voor het aantonen van hoe een bedenkelijk laag allooi onze (top)politici zijn

Onze senaatsvoorzitster ligt wakker van de prijs van een bioscoopticket; il faut le faire. Ze zou beter haar belofte om de Senaat nu eens eindelijk af te schaffen hard maken. Het zijn harde tijden nietwaar?

Het kan nog erger hoor. Dit lokale politieke licht ligt wakker van de stijgende prijzen en vreest zelfs de enige ‘in de wereld’ te zijn die dit erg vindt. Waarschijnlijk ziet ze haar golf-, hockey-, duik-, surf&turf avonturen beknot en wil papa de beurs niet te beurs laten slaan. Overigens is ze zo sportief mijn eerste versie te delen, dat siert haar. Maar haar “schallowness” blijft uiterst vermakelijk!

Ik denk eerder aan die gezinnen die ik in 2013 al wou helpen mee genieten van mijn idee om energie te delen om zo de rekeningen te helpen verlichten. Dus Alexandra, ik lag daar al véél vroeger wakker van. ( leestip: stroom delen ). En Wilrijk ligt dicht bij Kontich en er waren ideeën om toen al samen te delen en te spelen om voor jouw puntje2 alvast toen structurele oplossingen aan te bieden.

Dank je voor m’n slapeloze nachten

Jouw schaakvermogen maakt mijn haast krankzinnig. De antischaakkronkel in mijn brein laat me zoveel varianten en tegenzetten verzinnen dat ik dat bord liefst met 1 welgemeende trap de verdoemenis in trap. Ik weet dat jij alvast enkele stappen vooruit dacht en wist dat bij falen je samen met die andere autocraat uit het oosten andere plannen ging ondernemen. Europa zal en moet het Bokrijk van de wereld worden, laat daar geen twijfel over bestaan.

Ik las de analyse van J. Holslag en ja het Europees fort is rot! ( artikel De Morgen ). Als je het leest kom je dat éne kernwoord welvaartsstaat tegen. Ik vertaal het in mijn lessen geografie vaak in oververzorgingstaat en noem ik ons vaak kapitalistische communisten. Ik gaf het al eerder aan, maar mij valt op dat bij de minste tegenwind gezwind dat polleke open gaat met de slagzin: “de staat moet..”.
Maar als het voor de wind gaat, zijn we kampioen in belastingontduiking en het verzinnen van tig redenen om onze winstjes toch maar in eigen zakken te houden. Mij doemt dan altijd die wijzende vinger op die ene poster op die ik als adolescent leerde kennen:”Do not ask what the state can do for u, but what u can do for the state.. ” Zijn we niet allemaal subsidieverslaafde lunatics geworden die zonder een deftige bijdrage steeds meer eisen, verlangen en vragen van vadertje staat? Neen, gelukkig denk ook ik dat zij die vadertje staat spelen te veel afpakken van ons om de platte populist te kunnen spelen met onze centen. Misschien, héél misschien gaan tijdens de komende barre tijden echte leiders opstaan en de staat ontvetten en terugkeren naar de echte #kerntaken. Daarom, Vladimir

Dank je voor het blootleggen van het populisme van onze eigen Vlaamse politici.

Zakken geld worden gevonden en als subsidie rondgestrooid. Ineens kunnen we ganser dorpen bouwen, zijn alle Oekraïners welkom en zijn leeflonen géén issue meer. Bustickets goedkoper, gratis treinpassen ( tiens? ) en als het even kan free WiFi voor ieder, topideeën.

Mijn kinderen zullen de gigantische staatsschuld die voor Corona en Ever Given eigenlijk al onbetaalbaar hoog was niet kunnen afbetalen en moeten hun kinderen opzadelen met de stapatsen die er nu nog eens bovenop komen. Ik vrees zelfs dat zij moete gaan terugdenken aan de eerste fase van het transitiemodel. De oververzorgingsstaat België zal nooit meer zijn, zoals ze ooit ( verkeerdelijk ) was. Jammer voor de konijnenfluisteraars en hamstercoaches, maar deze luxe wordt onbetaalbaar.

Misschien komt het inzicht dat wij een staatsapparaat moeten hebben dat zich enkel met kerntaken bezighoudt. Als dat zou uitkomen, tja dan heb jij alsnog ons een dienst bewezen. Of we daarom jou die vuile manieren gaan vergeven? Een doel kan vele middelen heiligen, maar deze niet, nooit zelfs. Het spelen op en met de levens van anderen is op géén enkele manier te verantwoorden. Maar jij zag je kans schoon het toch al in de touwen liggend “fort” Europa verder murw te kloppen. De economische implosie zal jou en jouw geallieerden, China op kop, de kans mooi geven onze verslaving aan luxe te bevredigen tegen een haast onbetaalbare prijs. Keuzes maken kunnen wij toch niet meer. Alles moet zoals het was behouden blijven.

Dus beste Put(a)in, mochten we mekaar ooit treffen, ik schud je graag op z’n Trumps de hand. Men zegt me dat niet te hard te doen, want ondanks jouw, afgepakte, zwarte gordel blijk je niet veel groter, laat staan grootser, dan Napoleon te zijn.

Дорогой Владимир, к сожалению, мы никогда не встретимся. В противном случае я мог бы искренне пожать вам руку. Я очень хочу поблагодарить вас за перезапуск, который вы нам навязали.

PS; Wat ben ik nog vergeten? Het geneuzel over kernenergie versus HE. Maar ja, ik ben nog blijven ‘steken’ in het vertoog van één van de topmensen van (destijds) Eandis die onze tomatenboeren ‘gangsters’ vond omdat tomaten maar een bijproduct waren van het verkopen van elektriciteit via hun WKK’s. Tja

ziezo beste leerlingen, m’n beloofde vertoogje. De presentatie is tig keer beter dan zo’n blog. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s