Dag Ann, Missie Missenbos?

In aflevering 2 van #missiecallcenter stelde ik een eenvoudige vraag. Ik miste de kans niet een indruk na te laten. Misschien mag ik er nog een boompje over op zetten, maar het was alvast een niet te missen kans deze missen een gemeend antwoord te geven op de meest misse vraag van een missverkiezing waarop ze dan meestal “wereldvrede” geven als antwoord! 😉

Wat als ..?

Als beeld nam ik, met toestemming van de zender, dat moment waarop Ann zich de vraag stelt die haast iedereen zich stelt: Kan ik er wel iets aan doen?
Het aardrijkskundig antwoord geef ik al jaren in de klas, sinds mijn kennismaking met Ondernemers zonder Grenzen. Werner Sels had diezelfde vraag en deed er iets mee!

Het vlindereffect van een boompje in de Sahel.

De les zou dan ingaan op de effecten die bomen hebben op het lokale en globale milieu. Een van de eindtermen die trouwens in het vernieuwde curriculum meer aandacht kregen.

Het verhaal begint met dat ene boompje met de invloed die het kan hebben op de omgeving. Gaande van de duidelijk aantoonbare voordelen, schaduw, verfrissing en bescherming tot het oogsten van gom en twijgen, het herstellen van het microklimaat. Na de pauze schakelen we een tandje bij en via de SDG-doelen komen we aan de micro-economie, trading van common goods en opschalen van de akkerbouw. De rol van de vrouw zal het Missenpubliek wel smaken en dit alles gekruid met enkele grappige ervaringen van mijn eigen inleefreis houden alles luchtig.

Als actie ( nieuwe aanpak van onze leermethode bij DieKeure ) krijgen ze de missie om aan te tonen dat “at the end” zo’n agrobossen een onderbouwd antwoord bieden op vraagstukken omtrent klimaatherstelling, strijd tegen verwoesting, migratieoorzaken, duurzaam levensonderhoud én uiteindelijk… (wereld)vrede.

Dag Ann, mocht je toch iets willen doen..

Zou dat niets zijn? Een nieuw bos erbij met onze Missen als meter?

Het ingekorte gesprek verwees niet naar Ondernemers zonder Grenzen, jammer.
OZG plant al meer dan 10 jaar bossen in de Grote Groene Muur. Momenteel zijn ze in Senegal actief en onze schoolactie heeft er een ‘klimaat’agrobos gesponsord.

Dat kan zeer eenvoudig via de kadoboom, waarbij je iemand enkele bomen schenkt of het kan via het certreeficaat, een ethische investering in zo’n agroforest. Het is een gift mét een aandenken, een certificaat dat het aantal bomen aangeeft dat je schonk.

Misschien is het in dit covidschooljaar voor m’n ondernemers in spe wel een leuke opdracht..
Of kunnen ze samen in AAR en INF deze les leuk uitwerken..

De juiste naam vinden.

Is #Missenbos wel zo’n leuke tag? Is #worldpeaceforest niet te ver gezocht?

uw gedreven leraar aardrijkskunde mét een missie en passie

De screenshots zijn met toestemming geplaatst.
De aflevering is op VTM.GO te herbekijken => seizoen 1, afl 2 vanaf de 24ste minuut.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s