Het klimaatverhaal: enkele feiten

Ik vermoed dat deze post weer wat stof gaat doet opwaaien. Het is een relaas van een kennis van me die op Facebook er een hele factcheck op na houdt. Ik mocht van hem deze tekst gebruiken en tracht hier en daar het naar leerlingen 2de graad toe wat bij te sturen.

Van al het CO2 dat wij uitstoten wordt ongeveer de helft door planten en de oceaan geabsorbeerd. Ruwweg 25% oceaan en 25% door planten. Meer CO2 doet planten groeien, ze hebben dat gas nodig om via fotosynthese biomassa aan te maken. Klimaatontkenners gebruiken heel graag de slogan

“ CO2 is plant food, how can it be dangerous!?”

Toegegeven, in de eerste IPCC rapporten dacht men dat bij meer CO2 in de atmosfeer de voordelen groter zouden zijn dan de nadelen…
totdat het Amazonewoud tijdens een droogte een carbon source werd ipv een carbon sink.…
totdat men merkte dat meer CO2 bomen vlugger deed groeien maar ook vlugger deed sterven…
totdat men merkte dat ook de vruchtbaarheid van de bodem een factor was in CO2 opname

en natuurlijk heeft klimaatopwarming en extreem weer zoals droogte een impact op de CO2 opname door planten.

Dit laatste fenomeen is ism Universiteit Antwerpen (Dr. Sara Vicca) aan het licht gekomen. Onderstaande afbeelding komt uit deze studie (Nature).
De oranje pijlen opwaarts geven effecten (emissies) op korte termijn weer.
De blauwe de effecten op langere termijn.
De neerwaartse pijlen geven aan dat CO2 trager uit de atmosfeer wordt verwijderd.

Het belang van deze carbon sinks zijn enorm belangrijk en de gevolgen voor de beheersbaarheid van klimaatopwarming is aantoonbaar. Deze studies tonen aan hoe kwetsbaar onze planten sink nu al is bij de huidige opwarming. Meer CO2 en warmte heeft een invloed op de huidmondjes (stomata) van planten. Deze vernauwen (verkleinen) zodat de plant minder vocht ‘transpireert’. Dit kan dan globaal een effect hebben op neerslag en lokaal de opwarming doen toenemen. En natuurlijk heeft ook de ontbossing een invloed. In objectieve vaststellingen naar het verband tussen ontbossing en regenval zag men in Brazilië bijvoorbeeld dat het regenseizoen 11 dagen later in ontboste gebieden aanving. Onderzoekers stelden ook vast dat het verlies van bomen in Centraal-Afrika een daling van de regenval van het Congobekken naar de oostkust met meer dan 20 procent heeft veroorzaakt!

Dit laatste feit is één van de grootste drijfveren waaruit ik geloof dat het aanplanten van bossen in de Sahel de ITCZ weer kan doen aanzwellen en méér regen over de hele strook zal veroorzaken! Want zoals me werd ingefluisterd: Over bomen planten in Afrika. Bomen houden water op en koelen zo de grond af en dat trekt weer meer neerslag aan (want de wolken met vocht koelen onderaan af). De bomen vormen een soort levende isolatielaag overheen de aardbodem.

nvdr: Het is maar een deelaspect natuurlijk, maar onontbeerlijk in het doorgronden van enkele wisselwerkingen. Het lijkt soms sloganesk eenvoudig, dat roeptoeteren voor een beter klimaat, maar begrijp het eerst ( een beetje ) AUB!

fotocredit: pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s