Dag Infrax, fusioneer maar snel!

Het was me het berichtje wel!

Een zonnepark nog snel “even” duurdere groene stroom certificaten toekennen door versneld te keuren. Een typisch dossier dat in die tijd mij ook de opmerking liet noteren dat ik niet gediend was met de fusie tussen de netbeheerders toen destijds door Freya aangegeven.

De integrale tekst leest u via deze link

Het geeft aan hoe interessant alles verweven blijft. Het is ook één van de discussiepunten in de fusie van de 2 intercommunales.

Klanten in het Infraxgebied hebben een zwaardere GSC-last ( 34% ) dat de mensen in het Eandis ( 20% ) gebied. De redenen zijn duidelijk: Destijds hebben een pak meer Limburgers zonnepanelen gelegd en zijn de netten duurder omdat de bebouwing minder dicht is en er dus ‘meer meters kabel per aansluiting nodig is”.

Wat nu met de solidarisering?

Welnu, voorlopig waren de Eandis-klanten gevrijwaard van de strapatsen in het Infrax gebied en zou de meerkost die die bewuste schepen gaat veroorzaken enkel worden afgewenteld op de Infrax-klanten. Nu er echter vanavond kan beslist worden dat het huwelijk tussen Eandis en Infrax doorgaat, zal deze ‘schuld’ gesolidariseerd worden over alle klanten. Dat komt dus Infrax goed uit.

Enfin ik kan hier weer een heel verhaal ophangen en alles uit de doeken doen, maar feit is dat je bij een huwelijk ook de schulden mee in ‘gemeenschap van goederen’ neemt natuurlijk. En ja langs Eandis kant kennen we ook zo van die verhalen: Katoennatie of Zonneberg in Gent. Ook verhalen met een zwaar geurtje aan. Ik begrijp trouwens niet dat er nog politici zijn die durven beweren dat de GSC-schuldenberg wegsmelt.
Deze blijft nog minstens 13 jaar behouden ( looptijd eerste contracten van 450 euro pér certificaat ). In 2011 belooft men wel een ander mechanisme, maar wat geven zal?

In dat kader moet je ook de inspanningen lezen die Antwerpen wil doen om een Fluvius-Antwerpen op te richten. Dit is om een goedkoper distributietarief te bekomen ( en dat is eigenlijk ook wel gemakkelijk in die regio ). Gedaan met de solidariteit, ieder voor zich klinkt het … of hoe een positieve insteek negatief kan klinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: