Vlaanderen is (nog niet) aan slim verlichten toe.

Deze week kreeg ik een vreemde mail binnen. Het was een repliek van het Agentschap Wegen en Verkeer, gericht aan onze alerte schepen van leefmilieu en ruimtelijke ontwikkeling in Kontich. Deze vroeg namelijk nadere duiding bij de mededeling dat het Agentschap de lampen van de N1 ging vervangen. Ik liet gemakshalve het  ‘voorwoordje’ achterwege maar citeer hier het ambtelijke ( lees ambachtelijke ) antwoord

Beste,

De verlichting wordt vernieuwd volgend de geldende dienstorders, standaardbestekken en bijzondere bestekken van AWV en volgens de lichtvisie voor gewestwegen van AWV. De lichtvisie voor gewestwegen schrijft op deze locatie ondermeer een verlichting voor met een lichtkleur van 2000-2200K.

Gezien al het bovenstaande zal een verlichting met hoogrendement NaHP lampen geïnstalleerd worden.

We staken echter ons licht elders op en wat blijkt nu!

  • Deze lichtvisie is intussen al achterhaald, 2 bronnen bevestigden dit. De nieuwe visie ( met LED ) gaat trouwens in voege op .. 1 sept 2017
  • Er staat in die tekst het woord “ondermeer”. Want als een lokaal bestuur een andere visie heeft naar vernieuwing van verlichting moeten de 2 visie’s op mekaar worden afgestemd. Implementeert dit dan overleg, toch? De laatste regel van het antwoord stelt ons gewoon voor een voldongen feit! Niets overleg!
  • Als dan de lichtkleur toch zaligmakend zou moeten zijn (tot 1 sept dus) dan nog bestaan er wel degelijk LEDversies in die lichtkleuren.

Ironisch genoeg mogen we op hun site lezen ( zie hier ) dat het Agentschap zelf zich schaart achter volgende kernwoorden:

  • verduurzamen ( Led gaat langer mee, minder werk en onderhoud )
  • innovatie ( slimme verlichting als onderdeel van smartcity )
  • schade aan natuur terug dringen ( strooilicht oa )

Welnu, ik durf me hierbij openlijk de vraag of Vlaanderen al klaar is voor duurzame initiatieven? Of jaagt men nog even snel de oude stock lampen er door voor 1 sept?

Als het van ons en de aangeschreven verantwoordelijke ministers afhangt, toch liever niet in Kontich!

Lees in dit verband ook

Wordt vervolgd!

Uw CDO
Kontich stroomt!