Dag Walter, het ziet er niet naar uit dat..

Dag Walter, als ik dit zo lees ziet het er dus naar uit dat noch het middenveld, noch de burger rechtstreeks betrokken mogen worden bij hun eigen energievoorziening?

Ik lees immers ( ruim een maand geleden.. )

De Standaard 07 december 2016

Eandis heeft uitzicht op 650 miljoen euro extra

Eandis is vergevorderd met zijn alternatief voor de Chinese kapitaalinbreng. Streefdoel is in totaal 650 miljoen euro te verzamelen. Een knip in de kredietscore lijkt echter niet te vermijden.

Dit huiswerk is vergevorderd. De eerste 400 miljoen euro is gevonden en wordt verzameld door kredieten met een lange looptijd op te nemen bij de banken.

Daarnaast kan Eandis aankloppen bij de Europese InvesteringsBank (EIB). Het energiedistributiebedrijf kan 250 miljoen euro opnemen bij de EIB. De raad van bestuur van Eandis en de EIB hebben al groen licht gegeven om deze operatie op gang te trekken.

Eandis heeft momenteel geen plannen om via een obligatie de beleggers aan te spreken

De EIB zal de som op haar beurt financieren met een obligatie-uitgifte, die zich richt tot institutionele beleggers. Deze financiële operatie moet in het voorjaar van 2017 zijn beslag krijgen.

Eandis zelf heeft momenteel geen plannen om via een obligatie de beleggers aan te spreken. Daarvoor is de rentestand niet aantrekkelijk genoeg, luidt het.

Schuldgraad drukken

Het grote verschil tussen de 650 miljoen euro, die Eandis nu aan het verzamelen is, en de instap van het Chinese State Grid is de schuldgraad. Eandis zal er niet in slagen om die te drukken. Dat was nochtans een voorwaarde die het kredietagentschap Moody’s verbond aan het behoud van zijn huidige hoge kredietscore (A1).

Het energiedistributiebedrijf had overigens al een tijdje terug de raad gekregen om zijn balans te versterken. Het alternatief voor de Chinese inbreng komt daaraan maar in beperkte mate tegemoet. Een deel van inbreng van de EIB zou wel beschouwd worden als een bijdrage tot het eigen vermogen.

Moody’s kondigde begin oktober, kort na het afspringen van de Chinese operatie, al aan de huidige score van Eandis ‘onder herziening voor een verlaging’ te plaatsen. Een knip in de kredietwaardigheidsrating lijkt onvermijdelijk. Een lagere rating betekent dat lenen duurder wordt voor het bedrijf. Eandis verwacht daarover binnenkort duidelijkheid.

Eandis greep begin oktober naast een kapitaalinjectie van 830 miljoen euro door State Grid Europe, een investeringsfiliaal van het gelijknamige Chinese staatsconcern, na het afspringen van een deal.

De vragen die ik mij hierbij stel(len zal op 26 januari )

  1. Waarvoor is al dat geld nu nodig, want als ik het goed begrijp is dit enkel maar bedoeld om de rating hoog te houden om…. nog meer geld te lenen!
  2. Is er überhaupt contact en overleg geweest met het middenveld?
  3. Wat verstaat u onder dat wat ik in het rood aangaf?

Een gedachte over “Dag Walter, het ziet er niet naar uit dat..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s