Malware on IoT?

Dit bericht stond in Knack, maar wat betekent het?

Wat betekent IoT?
Dit is de afkorting voor Internet of Things. Steeds meer apparaten zijn met mekaar verbonden via een “internetconnectie”. Zo kan je bijvoorbeeld een horloge dragen die jouw activiteiten opslaat en doorstuurt via een app op je smartphone. Of kan je koelkast de firma bellen als ze haast stuk is! Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel verbonden.

Wat is malware?
Dit woord is de samentrekking van malicious software ( schadelijke software ). Het is een beetje code die niet zo’n leuke dingen uitvoert op je pc. Bijvoorbeeld wachtwoorden verzamelen, bankrekeningnummers doorsturen. Vaak krijg je dit binnen via email, websites of downloads, maar soms is het zelfs meegeleverde met je pc ( zie Lenovo )

Uit de taak van D. leren we dat de grootste oorzaak van malware een niet up to date besturingssysteem is. U weet wel, die updates van Windows die ons maandelijks “bezighouden”.

Wat is een botnet?
Het botnet is een collectie van softwarebots of eigenlijk software die zelfstandig en automatisch opereren. Het botnet laat dit dus allemaal werken en met elkaar communiceren. (Mirai is de naam van de botnet IoT)

Wat is een DDoS-attack?
DDoS staat voor Distributed Denial-Of-Service-aanvallen. Stel je voor, je wilt een server van een populair spel plat leggen. Hier is een van de manieren om dat te doen:
Je creëert een botnet, Je stuurt via mail een programma en een onschuldig persoon download dat programma. Zonder dat je het weet wordt jouw computer deel van dat net waarbij jou computer wordt gebruikt om een server plat te leggen of te doen crashen.

Welke impact heeft dit op ons?
Zonder dat je het zelf weet kan je hele thuisnetwerk vol zitten met malware. Zelf zal je er misschien niet veel van merken buiten een beetje vertraging op je netwerk, maar zonder dat jij er weet van hebt kan men jouw netwerk gebruiken om iemand aan te vallen als een IoT-botnet. “Botnet” is jargon voor een collectie van software robots of bots, die automatisch en zelfstandig opereren. De term wordt vaak gelinkt aan ongewenste software of het automatisch versturen van ongewenste e-mail van computers waarop deze software is geïnstalleerd (spam)

Wij onderzochten het in onze les!

Alweer een taakje van of voor 5 punten!

 

Een gedachte over “Malware on IoT?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: