Wat is een capaciteitstarief?

In de 7de dag had men het over het invoeren van een capaciteitstarief. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Momenteel betalen wij de kosten om energie ( gas en elektriciteit ) te transporteren. Deze kost is voor een deel afhankelijk van uw energieverbruik. Anders gezegd: u betaalt momenteel volgens uw verbruik.

Maar omdat er steeds meer mensen zelf energie gingen opwekken, waarbij de meter als het ware stil bleef staan en er meer kosten aan het net kwamen om deze energiestromen op te vangen, klopte dit verhaal niet meer.

Het voorstel is nu om een vast bedrag te betalen. Dit vaste bedrag is afhankelijk van de grootte van uw aansluiting. Met die opbrengsten betaalt uw netbeheerder het onderhoud van het energienetwerk. Zo blijft het energienet veilig en betrouwbaar.

Maar wat betekent nu de grootte van uw aansluiting?
Dit is simpelweg de sterkte van uw hoofdzekering.

In de meeste gevallen is dit 60 ampère.
Dit komt overeen met 60 keer 220 volt of 13 200 watt.
Dit is ruim voldoende om op hetzelfde moment frietjes te bakken, saus te koken én de vaatwasser te laten draaien. ( U telt gewoon het vermogen op van deze toestellen ).

U voelt het al aankomen; als u slim werkt met uw toestellen zou u een lager tarief kunnen bekomen door een lagere aansluiting te voorzien ( bijvoorbeeld 35 amp. ). Enkel moet u dan niet treuren dat bij het gelijktijdig aanschakelen van diverse toestellen “de plomb” springt!

Maar schuilt er geen addertje onder het gras?

Vaak vinden we verouderde keukentoestellen en slecht onderhouden apparaten terug bij die mensen die het nu reeds wat moeilijker hebben. Gezien ze ook nog eens vaak niet de handigheid of kennis hebben om wat te schipperen in hun verbruik zullen ze op een hogere capaciteit toegewezen zijn! Dus alweer een duurder tarief dan …

Mensen die er wat warmpjes inzitten.
Zij kunnen zich nu een slimme batterij of apparaten aanschaffen die overdag energie uit hun zonnepanelen opslaat en ’s avonds bijspringt om bepaalde taken simultaan uit te voeren. Zodoende kunnen zij een minimale aansluiting ‘aanvragen’ en voor een prikje verbonden blijven met het grote stroomnet in de straat.

Is dit dé oplossing die we zoeken? Wij zijn van mening van niet, ons voorstel van een slimme draad is in juli 2015 op de tafel van één van de netbeheerder komen te liggen. Het is echter tot een voorstel gebleven.

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: