Het zonneplan, zonneklaar?

Beste Bart Tommelein,

Wij zijn bezorgd om onze projecten!

Wij adviseren diverse openbare instellingen, sportverenigingen, scholen én particulieren omtrent duurzame energie. Wij berekenen graag tot in de puntjes onze voorstellen, maar…

Het komt ons vreemd over dat u met alle mogelijke middelen “god en klein pierke” aan of rond zonnepanelen wil scharen. Het stemt ons goedgezind dat u enkele ideeën oppikt van ons. Maar…

In de overhaastheid der dingen volgt vaak de helaasheid der dingen.

Wij menen te begrijpen dat de “landingsbaan” van zonnepaneelprojecten weer aan het veranderen is.

Er kwam de melding dat de VREG er ernstig over na denkt de tarieven van de netbeheerders capaciteitsgebaseerd te maken. Dit zou ingaan vanaf 2019. De directeur van de VREG bevestigde dit. Ook later op de dag werd dit met verve door u verdedigd! U luistert goed naar de netbeheerder(s).

Maar het gevolg voor een concreet project is dat in het businessplan het “netting effect” voor Eandis ( Kontich ) tarieven volledig wegvalt. Dit is zoals u weet het grootste stuk van het plan.

U hoeft geen universitair te zijn om te beseffen dat indien u 60% van de opbrengsten uit een business plan haalt, het weinig zin om de tarieven van een energielening van 2% naar 1% te laten zakken. Ook het idee om panelen via crowdfunding of zonnedelen mogelijk te maken, lijkt ons dan héél raar.

Misschien is hieraan gekoppeld dat u het prosumententarief terug laat wegvallen! Deze ondoordachte maatregel geeft nu immers een negatief effect van 47% op de meeste cases.
Moesten we dit te weten mogen komen én indien dit zo is, dan realiseren wij aan de spreekwoordelijke band projecten.

In ieder geval, het blijft spijtig dat men de mensen investeringen aanpraat van 20 jaar en dan om de vier jaar fundamentele wijzigingen in het systeem aanbrengt.

Zorg er eerst voor dat je de investering in 10 jaar kan terug verdienen. Een rendement van 4% oogt misschien mooi, maar wie garandeert er dan er geen extra investeringen nodig zijn in een periode van meer dan 25 jaar en dat de alle onderdelen het zo lang uithouden en vooral dat de rendabiliteit niet verder daalt door aanpassingen aan netkosten of forfaitaire taksen.

Terugverdienen in 10 jaar kan zonder rechtstreekse subsidie, door verlaging van de Turteltaks of door een verlaagde netkost aan te rekenen.

Deze kortingen moeten dan ook wel 10 jaar lang gegarandeerd worden.

Dan beste Bart, dan bent met brio geslaagd in uw opzet!

 

Kontich stroomt, denktank rond duurzame energieprojecten

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: