Intelligente straatverlichting!?

Philips Lighting biedt met zijn DigiStreet een reeks led-armaturen met sensoren voor de openbare verlichting. De lantaarns kunnen verbinding maken met het internet zodat de beheerder ze op afstand in de gaten kan houden en regelen met het City Touch-systeem van Philips.

In de berekening van de fabrikant vermindert deze besturing het energieverbruik met zo’n 30 procent. Deze besparing komt op de 40 procent die led-armaturen minder opnemen dan conventionele straatverlichtingen. De beheerkosten dalen volgens Philips eveneens omdat mankementen eerder worden ontdekt. Monteurs kunnen direct naar de falende lantaarn en hoeven geen schouwrondes meer te doen.

De universele lamphouders in de armaturen van de reeks DigiStreet zijn voorbereid op sensoren. Dat kan bijvoorbeeld een bewegingsdetector zijn  die het licht dimt of zelfs uitschakelt wanneer na de ingestelde periode geen voorbijgangers passeren.

Philips oppert de montage van parkeersensoren die het aantal beschikbare plaatsen bijhouden en sensoren die de verkeersdichtheid of de luchtkwaliteit vaststellen. De serie DigiStreet telt zes armaturen. Onder elk armatuur zit een servicelabel met QR-code. Monteurs kunnen daarmee via een smartphone-app reserve-onderdelen bepalen en bestelen en in voorkomende gevallen ook op locatie programmeren met de NFC-techniek. De armaturen komen in september van dit jaar op de markt.