Amsterdam’s fietspad maakt omvormen overbodig!

In Amsterdam heeft men een fietspad verlicht met intelligente LED-verlichting die rechtstreeks van wind- en zonne-energie voorzien wordt zonder de dubbele omvorming van gelijkstroom naar wisselstroom en terug! Ons distributienet is volledig gebouwd rond wisselstroom en de hernieuwbare energie genereert veeleer gelijkstroom. Dit project steken we zeker in ons mapje met “lichtende voorbeelden”.

Als CDO van Kontichstroomt! stelde ik voor om in Waarloos het nieuw aangelegde wandelpad achter de taverne van de veteranen te verledden met een klein eigen gelijkstroomnet. Met enkele accu’s, een miniwindturbine en PV-panelen zijn deze palen perfect te zetten met ledspotjes op het pad. Van een bevriend ingenieur, wiens bedrijf in Qatar deze technologie uitgebreider toepast, kreeg ik ook de prijzen van autonome verlichtingspalen toegestuurd. Ja het kost in aankoop per paal natuurlijk véél meer dan een klassiek aangesloten paal op het AC-net van onze netbeheerder. Maar je moet geen graafwerken doen om dat nog onbestaande net aan te leggen natuurlijk.

Meer info