Dag leerplan, als kaartje in een viewmaster!

Een vriend stuurde vanmorgen op z’n pagina een bericht de wereld in. Hij was gebruuskeerd door een reportage over het vermeende samenzweringsplan onze voedingsindustrie te monopoliseren en te manipuleren. Ik gaf aan dat ik én z’n bekommering én z’n boodschap wou meegeven aan mijn leerlingen én collega’s. Doch als ik “eerlijk” mag/moet zijn: “Ik heb hier geen ruimte voor!” Het ‘bij het plan blijven’ is iets waar het onderwijs nogal voor gekend is, net omdat de inspectie dit goed controleren kan!

Het leerplan dicteert alsnog dat ik me moet ledig houden met het uitleggen van slash-and-burn ( alsof sub-Sahare Afrika zich zo nog voedt ) , Firestone als een mooi voorbeeld van een rubberplantage, natte rijstteelt zonder meer.

Nergens worden termen als circulaire economie en microkrediet vermeld! Wil ik het boeltje actualiseren, zou ik graag wat meer tijd hebben. Toch doe ik het regelmatig. De leerlingen (h)erkennen dan dadelijk m’n alt+tab momenten. Sommigen worden gesmaakt, anderen zijn iets te veel parels voor..

Met de hoofdstukken industrie die momenteel is het nog erger gesteld en plots…. overviel een pracht van metafoor me!

Leerplannen zijn zoals de kaartjes in een viewmaster, ze beperken het zicht op de wereld rondom ons!

8 gedachten over “Dag leerplan, als kaartje in een viewmaster!

Voeg uw reactie toe

 1. Het is absoluut noodzakelijk om maatschappelijke onderdelen in de les te brengen. Ik kan niet biologie geven zonder dit te doen. Daarnaast vind ik dat een onderwerp beter begrepen wordt met een extra laag. Het is dus niet dat ik er tijd voor maak. Het is dat ik het gebruik. Minder dan ik zou willen bij minder regeldruk, maar toch.

  Like

 2. @Lighhans. Ik begrijp uw terechte aanvulling zeer goed. Toen ik nog wetenschappen gaf ( bio en WW ) was een leerplan een duiding, een draad en een logica. Misschien heb ik te éénzichtig gekeken naar het plan van Aardrijkskunde. Dit spreekt nog effectief van het industrieel model 0.9 Toen ik in mijn cursus al gewag maakte van het circulair 5 stappenplan werd me door de adviseurs afgeraden dit te geven, omdat de “boekskes” nog niet klaar waren om dit eventueel later in het nieuwe (?) leerplan te steken.
  Als ik daar op moet wachten? ( leerplancommissie : minstens 2 jaar => goedkeuring => 1 schooljaar => uitgeverij volgende schooljaar? ) Dan zijn we 4 jaar verder voor iets actueel

  Ander schrijnend voorbeeld : De NIC’s! “BRIC” is nu nog maar “I” niet meer. ( de tijd feb 2015 )

  Like

 3. Heel terechte post. Sommige leerplannen zijn zo uitgebreid dat je bijna een boekhouding moet aanleggen van wat je al gezien hebt en wat je reeds getoetst hebt. http://ond.vvkso-ict.com/leerplannen/doc/Handel-2011-008.pdf bevat 204 leerplandoelen voor 1 graad.
  Sommige dingen liggen je als leerkracht, andere dingen minder dus kan je niet over als boeiend lesgeven. Bovendien zit het zo vol dat je steeds moet hollen en dat er dikwijls weinig tijd is om op een “alternatieve” manier les te geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: