Dag leerling met je leren om te vergeten

Een ochtend,
een klas,
een toets,
meerdere vragen, geen multiple choise off course…

Plots weergalmt, licht verontwaardigd, “meneeeeeer” door de klas!
Een leerling heeft een vraag bij een vraag.

“Die ITZC moesten we toch enkel voor het vorige examen leren” klonk het.

Tja, daar valt iets over te zeggen natuurlijk. Ik had vorige trimester nog een ‘les’ over en heb daar met handen en voeten die tropische wolkenband uitgelegd. Ik had er zelfs bij laten noteren dat we deze volgende trimester nodig hebben om het levensritme in Sub-Sahara Afrika en Moesson-Azië.
De eerste les van deze trimester noteerde ik in het digibord alvast dat de ITCZ iets is dat we nog het hele jaar “nodig” gaan hebben.

Maar ja, op het vorig examen had ik inderdaad dit al eens gevraagd. Blijkbaar is dat dan voor vele leerlingen het signaal om net na het examen een grote “shift-delete” toe te passen. Ik zou ook bij Frans het “je suis, tu es” vergeten na de eerste toets in het eerste middelbaar, niet?

Leren om te vergeten. Niet verder te bouwen.

Kan ik het ze kwalijk nemen? Leerlijnen is iets wat nu éénmaal door leerteams doorheen de jaren maar niet op poten geraakt, of loopt ons onderwijssysteem echt tegen de grenzen van het wenselijke aan? Of is het nieuwe credo in het onderwijs:” Als het maar leuk is (geweest)?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s