Dag VREG, waarom een vlaktaks?

De VREG volgde met haar nieuw tarief voor zonnepaneeleigenaars een bepaalde toekomstvisie.

Het neigt eerder naar de doodsteek voor kleinschalige energie-opwekking.
Neveneffecten van dit tariefplan zijn dat

 • het energiebevoorradingssysteem top-down blijft;
 • het infuus van onverzekerbare nucleaire energie gevuld blijft;
 • het Vlaanderen ontbreekt aan een draagvlak om in plaats van te ‘sparen’ duurzaam te investeren en…
 • we uiteindelijk energie-afhankelijk blijven.

Men is spitsvondig geweest! Tot op heden wordt er gerekend met een volumetarief. Dit houdt in dat de netbeheerders per geleverde kilowatt worden vergoed.

Heeft het dan zin dat netwerkbeheerders energiezuinigheid (wettelijke verplichting) promoten? Met dit huidig systeem snijden ze in eigen vlees!

“Gelukkig” is er voor iedere doorgevoerde besparing of voorstel een vergoeding door middel van een stijgend distributietarief ( broekzak-vestzak ). Tijdens de discussie over het al dan niet fusioneren van de 2 netwerkbeheerders was het dispuut over capaciteit of volume tarifering een hoge inzet. Ik blijf hopen dat het behoud van 2 DNB’s “enige” vorm van concurrentie in stand zal houden. 

Ons energienetwerk is niet aangepast aan al die decentrale productie en het is blijkbaar de intentie dit snel te veranderen ( Oil till the last drop ). Niemand lijkt de moed te vinden er een e-grid van te maken, ondanks duidelijke voorbeelden in het buitenland. Voordeel is dan nog dat wij die fouten die er gemaakt zijn alvast omzeilen. Een echte lange termijn visie is trouwens zeer snel op te bouwen en het is mogelijk daar volgend jaar meetbare effecten van te zien. Het intelligent windmolenpark van de haven kan je een stapje in de goede richting noemen.

Denk even mee: als ieder gunstig dak in Vlaanderen nu vol zou liggen ( en ik bedoel echt wel vol, tot net geen 10 KVA ), dan zou er ongeveer 1 kerncentrale kunnen worden uitgespaard, mits deze installaties nog eens met slimme buffering zouden worden uitgerust, beschikt de netbeheerder een aanstuurbare buffer om het elektriciteitsnet steady-state te houden.

Via een slim bonussysteem ( jij burger hebt maar 10% van je eigen energie ‘verkeerd’ geïnjecteerd, dus een kleine bonus )is dit te verantwoorden.

De dooddoener dat dit geen rechtvaardig idee is, namelijk geen goed dak, ondervang ik met een tweede idee. Investeringkost? Tot net voor de nieuwe tarieven was deze investering er eentje van 10-12 ( TIEN tot TWAALF ) %, gezien de uitgespaarde kosten* van de “gehuurde” elektriciteit!

*= 1 installatie van 3,5 kVA kost 5 000 euro. Maandelijks betaal je 60 euro aan dagelektriciteit..

Getuigt het van moed om 250 000 gezinnen een belasting op te leggen, waarbij toekomstige gezinnen, die ook hun eigen energie willen winnen, de kans ontneemt?
Is het nuttig als hierdoor de factuur voor de rest van de gezinnen niet daalt, integendeel! Wat krijgen we ervoor in de plaats? De zekerheid dat de prijs met meer dan 4% per jaar zal blijven stijgen?

Jazeker! Er is nu spilzuchtig apparaat dat zichzelf enkel in neerwaartse spiraal van kosten wentelt. Het is inherent dat de stroom steeds duurder wordt! Ik reken even met 4 opvallende dossiers ( 1+2+3+4 = 5)

 1. 1 000 000 000 euro ( factuur ernstig kernongeval )
 2. 1 500 000 000 euro ( Eén energieatol van 450 MWh voor onze kust? ratio: 3 333/1  )
 3. 1 700 000 000 euro ( Aankoop van buitenlandse energie )
 4. 1 800 000 000 euro ( De groeiende schuldenberg GSC )
  + ===============
 5. 6 000 000 000 euro ( enkel nog maar voor deze 4 artefacten!! )

Akkoord, het is simpel mij demagogisch te noemen. Zo ben ik bijvoorbeeld de windmolenkosten vergeten op zee ( 5 700 000 000 ). En wat te zeggen van het stijgend kostenplaatje van de budgetmeter, gevoed met dure stroom!?

Wat is dan het punt van dit stukje? Wel, Ik zou jullie een visie mee van een ‘goede’ huisvader. Eentje van een stabiel undernet van elektriciteit, maar ik vind het verstandiger dit stuk van mijn levensdroom in de schoot te leggen van hen die ik vertrouw. 1 tip van de sluier?

Voor 1 000 000 000 euro ligt er spreekwoordelijk volgende maand (!) een intelligente energiebuffer van 1000 MWh op het land ( opslag à ratio van 1000/1 ). Eentje waar men als gemeenschap zich verantwoordelijk* kan voelen! Het is een logisch gevolg van het Linear project, maar net dit project was voor de VREG de verantwoording het totaal in-the-box toe te passen ipv het out-of-the-box te lezen.

*: Grappig is dat dit soort van lesjes geleend zijn van insteken die men aan Afrikaanse landbouwers geeft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: